Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Changemaker: Orättvis skuld är ett hinder för global rättvisa

Kyrkans Utlandshjälp

Changemaker: Orättvis skuld är ett hinder för global rättvisa

Tiedote.
Julkaistu: 05.03.2011 klo 13:30
Julkaisija: Kyrkans Utlandshjälp

De ungas påverkningsnätverk Changemaker som fungerar inom Kyrkans Utlandshjälp startade kampanjen Skuldens fångar lördagen den 5.3 för att få Finland att erkänna den orättvisa skuld som landet orsakat Costa Rica. Changemaker kräver att Finland erkänner sitt ansvar i fallet som ledde till att skulden uppstod.

Kampanjen Skuldens fångar koncentrerar sig på det så kallade Proyecto Finlandia-fallet, där Finland stödde exporten av Instrumentarium-Medko Medicals sjukhusutrustning till Costa Rica med räntestödskrediter åren 2001-2003. Den här skulden är orättvis eftersom sjukhusutrustningen visade sig vara överprissatt och onödig. Projektet ifrågasattes redan i förhandsutredningen och har fördömts efteråt. Finland har ändå inte erkänt att det har gjort något fel.

Utvecklingländernas skuldproblem är ett av de största hindren för att global rättvisa ska kunna förverkligas. Skulden i sin tur uppehåller fattigdomen i världen eftersom många utvecklingsländer är tvungna att betala tillbaka mera än vad de får i utvecklingssamarbetsstöd. En del av dessa skulder är orättvisa därför att de fötts på grund av västvärldens ansvarslöst beviljade lån och de har inte varit till nytta för medborgarna i låntagarländerna.

”Orättvisa skulder hindrar u-ländernas utveckling. De länder som är tvungna att betala av sina lån måste pruta på t.ex. utbildning och hälsovård. I Costa Ricas fall borde Finland agera rättrådigt och erkänna sitt ansvar och efterskänka den orättvisa skuld som exporten av sjukhusutrustningen lett till”, säger kampanjansvariga Heidi Torsti.

Changemakers kampanj startade med ett jippo lördagen den 5 mars. Under jippot demonstrerade ungdomar utklädda till fångar i randiga dräkter och bojor mot ansvarslöst beviljade lån. Under jippot samlades också in namn på en vädjan som överlämnas till utrikesministeriet när kampanjen avslutas i slutet av år 2011.

 

Tilläggsuppgifter:

Heidi Torsti, kampanjansvarig, Changemaker
Tfn. 044 021 0322, heidi.torsti@uta.fi

Foton från kampanjens öppning finns på Changemakers hemsida under lördagen, ( på delen kampanjsida/ för media)

Kampanjen Skuldens fångar hemsida www.changemaker.fi/velanvangit

Skuldens fångar på Facebook www.facebook.com/velanvangit

 

Kyrkans Utlandshjälp är Finlands största organisation inom utvecklingssamarbete och näst störst inom humanitär hjälp. www.kyrkansutlandshjalp.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs