Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa

Munuais- ja maksaliitto

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 28.07.2015 klo 08:21
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

C-hepatiitti on veren välityksellä tarttuva viruksen aiheuttama maksasairaus. Se voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. C-hepatiittiin ei ole rokotetta. C-hepatiittia voi sairastaa tietämättään, koska se on alkuvaiheessa oireeton. Virus tarttuu kuitenkin huonosti arjessa, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman hepatiittipäivänä 28.7.

C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksasairaus. Se on yleisin virushepatiitti Suomessa. Viime vuonna tartuntoja todettiin THL:n Tartuntatautirekisterin mukaan 1224. Kaikkiaan maassamme C-hepatiittia sairastaa jopa 30 000 henkilöä. Maailmalla sairastuneita on 160 miljoonaa. Suomessa tartuntoja on eniten 20−29-vuoti­ailla. Viime vuosina juuri nuorten tartunnat ovat lisääntyneet.

C-hepatiitti tarttuu verikontaktissa. Hepatiittivirus voi säilyä jopa viikon ajan tarttuvana esimerkiksi kuivuneessa veressä.

– C-hepatiitin voi saada steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä sekä likaisista neuloista, joita käytetään huumeiden, lääkkeiden tai esimerkiksi akupunktiohoidon antamiseen. Tartunnan saaminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on mahdollista, mutta harvinaisempaa, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

C-hepatiittitartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hoitokäytännöissä on puutteita eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa. Suomessa sen on voinut saada ennen vuotta 1990 tehdyssä verensiirrossa. Terveydenhuollossa vahingossa tapahtuneet viillot ja pistokset C-hepatiitin kantajaan käytetyillä välineillä voivat aiheuttaa tartunnan hoitohenkilökunnalle.

– C-hepatiitti tunnetaan huonosti tai sen ajatellaan olevan vain tiettyjen riskiryhmien sairaus. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, siltä voi suojautua vain omilla valinnoilla, Inomaa jatkaa.

Viruksen saaneista viidennes paranee ilman hoitoa, mutta valtaosalle kehittyy krooninen C-hepatiitti, mikä voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle vuosikymmenien kuluessa. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa C-hepatiitti on yleisin syy maksansiirtoon. WHO:n mukaan jopa 500 000 ihmistä kuolee vuosittain C-hepatiittiin aiheuttamaan maksasairauteen. Suomessa C-hepatiittitartunnan saaneiden kuolleisuus on 8,5-kertainen muuhun väestöön verrattuna.

C-hepatiittivasta-aineet tulisi aina tutkia verestä, jos maksa-arvot ovat koholla, tai epäillään, että tartunta on ollut mahdollinen jossain elämän vaiheessa. C-hepatiitti on usein alkuvaiheessa oireeton, minkä vuoksi se havaitaan myöhään. Moni kantaa virusta tietämättään, jolloin saattaa tartuttaa vahingossa myös läheisensä. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa lääkityksellä.

– C-hepatiitti tartunnan saaneet kohtaavat kohtuuttomia ennakkoluuloja. Heitä ei pidä kuitenkaan pelätä tai välttää, sillä virus ei tartu ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen välityksellä. Tartunnan saanutta voi halata rauhassa.

Lisää tietoa virushepatiiteista www.maksa.fi/hepatiittipaiva.

Maailman hepatiittipäivä 28.7.
Maailman hepatiittipäivää vietetään heinäkuun 28. päivänä. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. Tiedon lisääminen sekä ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, jotta sairastuneet saavat tarvitsemaansa tukea eivätkä leimautumisen pelossa jää yksin.

Maksa on kehon monitoimikone. Sillä on yli 500 tehtävää. Munuais- ja maksaliiton kampanjassa www.mahtimaksa.fi Mahtimaksa paiskii hommia urakalla. Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

www.maksa.fi
www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi/hepatiittipaiva
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

Lisätiedot:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs