Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Att testamentera till naturen ger livet fortsättning

WWF Suomi

Att testamentera till naturen ger livet fortsättning

Pressmeddelande.
Publicerad: 12.09.2016 kl. 15:31
Utgivare: WWF Suomi

I morgon, 13.9. firar vi den internationella dagen för testamentsdonationer.

Visste du att du kan testamentera hela din egendom eller en del av den till förmån för till exempel det arbete WWF utför? Legacy Day som firas på tisdag är en påminnelse om att vi med hjälp av en donation kan påverka framtiden som följer efter oss.

”Jag var på väg att göra en lång resa till andra sidan jordklotet. Jag funderade över vad som skulle hända om jag skulle råka ut för något. Det viktigaste för mig är att någon skulle ta hand om mina hundar, och det som blir över vill jag att man ska använda för att skydda miljön.”

Så berättar 33-åriga försäljningspastorn Marja Juntunen från Joensuu som testamenterat en del av sitt arv till WWF.

Testamentsdonationer är ännu inte så vanligt i Finland. I Finland användes testamentsdonationer ifjol för att täcka cirka fem procent av organisationernas finansiering. I en del länder täcker testamenten 20–30 procent av välgörenhetsorganisationernas finansiering.

Juntunen som valt att ta med organisationsdonationen som en del av sitt testamente önskar särskilt att hennes donation skulle användas för att skydda snöleoparder och vargar.

”Det stod klart att objektet skulle ha att göra med naturen eller djuren. Jag tänker som så, att eftersom vi blivit ombedda att beskydda skapelsen borde jag också delta.”
Juntunen upplever att donationen är ett bra sätt att även kunna påverka saker som ligger längre bort.

WWF har som donationer fått bland annat pengar och lägenheter. Donationen kan antingen hänvisas till naturskyddsarbetet i allmänhet eller till något personligt viktigt objekt. Ingen gåvo- eller arvsskatt betalas för den egendom som testamenterats till ett allmännyttigt ändamål. WWF får år för år allt fler testamentsdonationer.

”Många upplever att det är svårt och främmande att göra upp ett testamente. Ett testamente kan dock vara ett bra sätt att se till att en verksamhet man upplever som värdefull fortsätter även efter att man avlidit. Att testamentera till naturen ger livet fortsättning”, säger Liisa Rohweder, generalsekreterare för WWF Finland.

Alla myndiga personer kan genom testamente förordna om fördelningen av sitt arv. Om en person saknar släktingar närmare än kusiner och saknar testamente övergår egendomen till staten.

”WWF har funnits i redan över 50 år, och i över 40 år i Finland. Vårt arbete är långsiktigt och stabilt och arvlåtaren kan lita på att den vilja som uttrycks i testamentet förverkligas via oss. Om vi inte utför det arbete som testamentet riktar sig mot tar vi inte emot testamentet. Varje testamente är värdefullt, oavsett om det är stort eller litet”, betonar generalsekreteraren.

Mer information:
Generalsekreterare Liisa Rohweder, WWF Finland: 040 840 7461 eller liisa.rohweder@wwf.fi.

Att göra en testamentsdonation till förmån för WWF

Webbplatsen för kampanjen Hyvä testamentti (Bra testamente)

Bilagor

WWF Suomi on osa laajaa, kansainvälistä WWF-verkostoa, jolla on toimistoja noin 50 maassa ja toimintaa yli sadassa maassa. Rakennamme tulevaisuuden, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. wwf.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs