Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Uusilla autoilla vielä matkaa EU:n päästötavoitteisiin

Trafi

Uusilla autoilla vielä matkaa EU:n päästötavoitteisiin

Tiedote.
Julkaistu: 22.07.2011 klo 08:47
Julkaisija: Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin puolivuotistilastojen mukaan ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidi- eli CO2-päästöt ovat edelleen laskeneet edellisvuoteen verrattuna. Keskimääräiset CO2-päästöt olivat alkuvuonna 146 g/km kun EU-tavoitteet uuden autokannan keskimääräisiksi hiilidioksidipäästöiksi ovat 130 g/km vuonna 2015 ja 95 g/km vuonna 2020.

Hidas siirtyminen vähäpäästöisempiin autoihin tekee päästötavoitteiden saavuttamisen haastavaksi. Bensiinikäyttöisten henkilöautojen CO2-päästöt ovat laskeneet dieselkäyttöisiä nopeammin. Dieseleissä on alkuvuonna suosittu moottoritilavuudeltaan suurempia autoja.

Henkilöautojen osuus liikenteen päästöistä suuri

Yksittäisten ihmisten autovalintojen ja autoilutapojen merkitys ei ole ympäristön kannalta vähäinen, sillä liikenteen kasvihuonekaasupäästöistä tieliikenteen osuus on 90 % ja tästä henkilöautojen osuus on 60 %.

Bensiinikäyttöisten henkilöautojen CO2-päästöt olivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla 145,2 g/km, kun viime vuonna ne olivat 149,6 g/km. Dieseleiden CO2-päästöt ovat laskeneet viime vuodesta 2,7 grammaa ja alkuvuoden keskimääräiset päästöt olivat 149,6 g/km.

Bensa-autoista alle 160 g/km hiilidioksidia päästäviä oli miltei 84 prosenttia, mikä on lähes 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Alkuvuodesta rekisteröidyistä bensiiniautoista lähes puolet, 45,5 prosenttia, pääsivät alle 140 g/km CO2 päästöihin.

Dieseleistä eniten rekisteröidään edelleen 1601-2000 cm3 moottorilla varustettuja autoja. Dieseleissä alle 160 g/km päästävien osuus on noussut viime vuoden alkupuoliskon 66 prosentista 72 prosenttiin. Näistä alle 140 g/km hiilidioksidia päästäviä autoja oli 43 prosenttia.

Hiukkaspäästöt vähentyneet lievästi

Alkuvuonna rekisteröityjen henkilöautojen hiukkaspäästöt olivat 0,004 g/km kun vielä vuonna 2009 ne olivat 0,009 g/km. Hiukkaspäästöt ovat terveydelle haitallisia päästöjä, joita syntyy erityisesti dieselmoottoreissa, mutta myös suorasuihkutteisissa bensiinimoottoreissa (GDI-moottorit) hiukkaspäästöt voivat olla muihin bensiinimoottorityyppeihin verrattuna suuret. Hiukkaspäästöjä voidaan torjua erityyppisillä hiukkassuodattimilla.

Hiilivedyn ja typen oksidien päästöt ovat laskeneet viime vuodesta. Typen oksidit ovat erityisesti dieselmoottorien ongelma. Henkilöautojen keskimääräiset hiilimonoksidipäästöt sen sijaan kasvoivat hieman.

Tämän vuoden alkupuoliskolla rekisteröidyistä henkilöautoista dieseleitä oli 41,7 % eli lähes sama määrä kuin viime vuonna.

Liitteet

Ensirekisteröityjen henkilöautojen päästötietoja

Lisätietoja

ympäristöjohtaja Katja Lohko-Soner, puh. 020 618 6077, 0400 142 710, katja.lohko-soner(at)trafi.fi

Liitetiedostot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs