Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Uusi tutkimus: Mootoripyörien ja suojakaiteiden parempi suunnittelu voi puolittaa jalkavammojen riskin ja pelastaa ihmishenkiä

Folksam

Uusi tutkimus: Mootoripyörien ja suojakaiteiden parempi suunnittelu voi puolittaa jalkavammojen riskin ja pelastaa ihmishenkiä

Tiedote.
Julkaistu: 18.06.2015 klo 08:00
Julkaisija: Folksam

Paremmin suunnitellut moottoripyörät ja suojakaiteet voivat puolittaa valkavammojen riskin ja pelastaa ihmishenkiä. Tämä käy ilmi Folksamin kahdesta tuoreesta tutkimuksesta, jotka perustuvat todellisiin onnetomuuksiin ja törmäystestien tuloksiin.

Yhä useampi liikkuu tänä päivänä moottoripyörällä. Pyörien lukumäärä on kaksinkertaistunut kuluneiden viidentoista vuoden aikana. Mutta moottoripyöräilijät ovat usein suojattomassa asemassa liikkuessaan liikenteen joukossa. Tämä pätee eritoten nopeuksien kasvaessa, sillä moottoripyöräilijän varusteiden antama suoja on rajallinen. Etenkin jalat ovat usein loukkaantumisalttiit, sillä 70 prosenttia moottoripyöräilijöistä saa onnettomuuden seurauksena jonkinlaisen jalkavamman.

Folksam on tuoreessa tutkimuksessaan analysoinut kahdella eri moottoripyörätyypillä tapahtuneita onnettomuuksia. Tulokset osoittavat, että sillä miten moottipyörä on suunniteltu, on merkitystä. Niissä pyörissä, joissa ns. bokserimoottori on sijoitettu kuljettajan jalkojen eteen, pysyviin haittoihin johtavien jalkavammojen riski puolittui.

Tuloksen perusteella Folksam on suorittanut moottoripyörillä törmäystestejä, joissa pyörä on ajettu erilaisia teräskaiteita vasten. Tällä tavoin on pyritty tutkimaan sitä, millainen vaikutus moottoripyörämallilla ja kaiteen muotoilulla on onnettomuusriskiin. Testissä oli mukana neljä erilaista moottoripyörätyyppiä ja suojakaidetta. Tulokset osoittavat selvästi, että ns. bokserimoottorilla varustetut moottoripyörät yhdessä sileämmän ja taipuvamman kaiderakenteen kanssa (liukumissuoja eli MPS-järjestelmä) (Motorcyclist Protection System) aiheuttaa pienimmän loukkaantumisriskin.

– Tutkimuksemme osoittavat, että moottripyöräilijöiden turvallisuutta voidaan parantaa monin tavoin, esimerkiksi panostamalla moottoripyörien ja suojakaiteiden suunnitteluun. Tämä on meille tärkeää, sillä meillä on paljon asiakkaita, jotka moottoripyöräilevät ja joilla on siten selkeä loukkaantumisriski, sanoo Matteo Rizzi, Ruotsin Folksamin liikenneturvallisuustutkija.

Perusajatus on sama kuin henkilöautojen kohdalla: ajoneuvon ja suojakaiteen yhteisvaikutus optimoi suojakapasiteetin yhteentörmäyksessä. Lisäpanostus moottoripyörän suunnitteluun voi siis merkitä suurta parannusta turvallisuuteen ilman että pyörän ulkonäön tarvitsee muuttua ratkaisevasti.  

– On kuitenkin tärkeää todeta, että Folksam ei suosittele bokserimoottoreiden laajamittaista käyttöönottoa jalkavammojen vähentämiseksi. Niitä ei ole myöskään alun perin suunniteltu sillä ajatuksella, että ne suojaavat mahdollisessa yhteentörmäyksessä. Bokserimoottoreiden jalkavammoilta suojaava vaikutus on kuitenkin hyvä esimerkki siitä lisähyödystä, jota ajoneuvojen suunnittelulla voidaan saavuttaa, toteaa Matteo Rizzi. 

Tutkimusraportissa on lisää tietoa tutkimuksen tuloksista (ruotsiksi). Raportti löytyy: https://www.folksam.fi/fi/folksam/tutkimuksia-ja-hyvia-neuvoja/auto-ja-liikennetutkimuksia/mootoripyora-turvallisuus  

 

Lisätietoa:
Matteo Rizzi, liikenneturvallisuustutkija, Folksam Ruotsi, puh. +46708-31 61 19

Sofia Paltschik, markkinointipäällikkö, Folksam Vahinkovakuutus, puh +358505897682 

Folksam Vahinkovakuutus Oy on osa ruotsalaista Folksam Sak –konsernia. Folksam Vahinkovakuutus tarjoaa kattavan vakuutusturvan, sekä vapaaehtoisia että lakisääteisiä vahinkovakuutuksia, yksityis- ja yritysasiakkaille sekä maatalouksille. Visiomme on, että ihmiset tuntisivat turvallisuutta kestävässä maailmassa. Olemme henkilökohtaisia, sitoutuneita ja vastuuntuntoisia. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs