Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Uusi testi: Talvirenkaiden valinta ratkaiseva turvallisuuden kannalta myös nelivetoisissa autoissa

Folksam

Uusi testi: Talvirenkaiden valinta ratkaiseva turvallisuuden kannalta myös nelivetoisissa autoissa

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2016 klo 08:00
Julkaisija: Folksam

Nelivetoiset autot ovat selvästi parempikulkuisia kuin kaksipyörävetoiset. Voimakkaassa jarrutuksessa nelivedolla tai kaksipyörävedolla ei kuitenkaan ole merkitystä, vaan turvallisuuden kannalta tärkeintä ovat nopeus ja talvirenkaat. Tämän osoittaa Folksamin uusi testi*.

Folksam on mitannut nelivedon ja kaksipyörävedon eroa uudessa testissä. Testi tehtiin peilijäällä sisätilaradalla, jolla nelivetoista Volvo V60-autoa verrattiin saman auton etuvetoiseen malliin erityyppisillä talvirenkailla: premium- ja budget-luokan nastarenkailla ja premium-luokan nastattomilla renkailla. Tulokset osoittavat, että nelivetoiset autot aina ovat parempikulkuisia kuin kaksipyörävetoiset. Jäällä neliveto voi kulkea jopa kolme kertaa paremmin valituista talvirenkaista riippuen.

Nelivedon paremmalla kulkevuudella voi kuitenkin olla myös haittansa. Folksamin viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan nelivetoisten autojen onnettomuusriski on aivan yhtä suuri kuin kaksivetoisten, mutta nelivetoiset autot olivat useammin osallisina suuremmissa nopeuksissa tapahtuneissa onnettomuuksissa. Yksi syy saattaa olla, että neliveto ei anna oikeaa kuvaa keliolosuhteista, minkä vuoksi kuljettajille syntyy väärä turvallisuuden tunne.

Tämä näkyy selvästi Folksamin uudessa testissä: nelivetoiset, budget-luokan nastarenkailla varustetut autot olivat jonkin verran parempikulkuisia kuin kaksipyörävetoiset, premium-luokan nastarenkailla varustetut autot, mutta ensin mainittujen jarrutusmatka oli 20 prosenttia pitempi. Tämä selittyy sillä, että neli- tai kaksipyörävedolla ei periaatteessa ole mitään merkitystä jarrutuksessa – jarrutusmatkan ratkaisevat renkaat ja nopeus.

– Auton ja renkaiden valinta voi olla vaikeaa, ja asiakkaidemme vuoksi meille on tärkeää tiedottaa siitä, mitä kannattaa ajatella, jotta liikenteessä liikkuminen olisi turvallista. Nelivetoisen auton kuljettajan ei pidä aliarvioida keliolosuhteita, ja renkaiden valinnalla on suuri merkitys turvallisuuden kannalta myös nelivedolla, sanoo Folksamin liikenneturvallisuustutkija Matteo Rizzi.

Koko testi: www.folksam.fi/fi/folksam/tutkimuksia-ja-hyvia-neuvoja/auto-ja-liikennetutkimuksia/nelivetoiset-autot

 

Lisätiedot:
Patrick Holm, Johtaja, Jakelu & Markkinointi, Folksam Vahinkovakuutus, puhelin

+358 50 595 2743

Matteo Rizzi, liikenneturvallisuustutkija Folksam Ruotsi, puhelin +46708-31 61 19

Anders Ydenius, liikenneturvallisuustutkija Folksam Ruotsi, puhelin +46708-31 62 86

Folksam Vahinkovakuutus Oy on osa ruotsalaista Folksam Sak –konsernia. Folksam Vahinkovakuutus tarjoaa kattavan vakuutusturvan, sekä vapaaehtoisia että lakisääteisiä vahinkovakuutuksia, yksityis- ja yritysasiakkaille sekä maatalouksille. Visiomme on, että ihmiset tuntisivat turvallisuutta kestävässä maailmassa. Olemme henkilökohtaisia, sitoutuneita ja vastuuntuntoisia. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs