Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Trafi muistuttaa: Auto ja kuljettaja kuntoon pääsiäismatkalle

Trafi

Trafi muistuttaa: Auto ja kuljettaja kuntoon pääsiäismatkalle

Tiedote.
Julkaistu: 30.03.2012 klo 12:38
Julkaisija: Trafi

Jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä on huolehdittava siitä, että auto on kunnossa ja kuljettaja on ehtinyt levätä tarpeeksi. Runsas liikenne sekä vaihtelevat säät ja kelit edellyttävät suurta tarkkaavaisuutta liikenteessä. Ajoetäisyydestä on syytä pitää hyvää huolta. Pitkillä ajomatkoilla on myös pidettävä riittävästi taukoja, jotta kuljettajan vireystila pysyy hyvänä. Ennen pitkiä matkoja on tärkeää varmistaa erityisesti renkaitten, valaisimien ja tuulilasin kunto.

Hyvät renkaat turvallisuuden perusehto

Kesärenkaiden vaihtoa ei ole syytä kiirehtiä. Vaikka keli sallisi kesärenkaiden käytön päiväsaikaan, voi muina aikoina tilanne olla toinen. Tien pinta pysyy myös pidempään jäisenä varjopaikoissa. Eri tasoisilla teillä keli voi myös vaihdella paljon. Kesärenkaat on voinut vaihtaa jo 1.3. lähtien. Nastarenkaiden kalenterin mukainen käyttöaika päättyy 16.4., mutta käyttöä saa kuitenkin jatkaa niin kauan kuin keli tai sää sitä edellyttää.

Renkaan kulutuspinnan pääuran syvyyden pitää talvirenkaissa olla vähintään 3 mm. Tarvittavan pitokyvyn varmistamiseksi on suositeltavaa käyttää renkaita, joiden urasyvyys on kuitenkin tätä suurempi.

Rengaspaineet tulisi tarkastaa säännöllisesti ja aina ennen pidempää matkaa. Oikealla rengaspaineella rengas toimii parhaiten ja kestää pidempään. Rengaspaineen tulee olla auton valmistajan ilmoittaman arvon mukainen. Raskas kuorma edellyttää korkeampia rengaspaineita.

Tuulilasi kirkkaana ja valaisimet kunnossa

Matalalla paistava kevätaurinko voi aiheuttaa häikäisyä ja vaikeuttaa kuljettajan havainnointimahdollisuuksia. Valon taittuessa vanhan ja kuluneen lasin läpi näkyvyys auton sisältä voi hetkellisesti hävitä kokonaan. Tuulilasi on kuluva osa ja naarmuuntunut lasi on vaihdettava ajoissa.

Lasinpesun merkitys kasvaa, kun lumen ja jään sulatessa tieltä roiskuva kura likaa autoa. Ennen matkaa on syytä puhdistaa lasien lisäksi valaisimet ja pyyhkijän sulat. Lasinpesunesteen määrä on syytä tarkistaa ennen matkaan lähtöä – ja pitää nestettä myös varalla mukana.

Auton valot on aina pidettävä kunnossa ja puhtaina. Jos valaisimen polttimo on palanut, pitää se vaihtaa pikimmiten uuteen. Myös muiden kuin ajovalojen on oltava puhtaat, jotta muut tielläliikkujat saavat tietoa kuljettajan aikeista. Kuljettajan on syytä tutustua myös auton valoautomatiikkaan. Pimeällä, sateella tai muuten huonossa näkyvyydessä ei saa käyttää huomiovaloja. Useissa uusissa autoissa kuljettajan on kytkettävä ajovalot manuaalisesti päälle.

Tauot virkistävät

Ennen matkaa kuljettajan on hyvä tankata riittävästi unta ja tien päällä varmistaa vireystilan säilyminen hyvänä pitämällä sopivasti taukoja. Matkalla pidettävien taukojen aikana ei tulisi syödä raskaasti.

Ajokunnon varmistamiseksi kannattaa näkö tarkistuttaa ja kääntyä tarvittaessa lääkärin puoleen. Monilla  sairauksilla ja lääkehoidoilla voi olla vaikutusta ajokykyyn.

Väsynyt kuljettaja havainnoi liikennettä huonommin kuin virkeä ja ottaa myös helpommin riskejä liikenteessä. Hänen reaktioaikansakin on väistö- ja jarrutustilanteissa pidentynyt. Alkoholin käytöstä ennen matkalle lähtöä on pitänyt kulua riittävän pitkään, sillä alkoholi lisää väsymyksen vaikutusta.

Ja ennen kaikkea - matkaan pitää varata riittävästi aikaa.

Lisätietoja

ryhmäpäällikkö Otto Lahti, puh. 020 618 5259, otto.lahti(at)trafi.fi (auton tekniikka)
yksikönpäällikkö Jukka Terttunen, puh. 020 618 6089, jukka.terttunen(at)trafi.fi - ajovireys

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs