Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Suurin osa hankkinut jo kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyyden

Trafi

Suurin osa hankkinut jo kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyyden

Tiedote.
Julkaistu: 29.08.2014 klo 14:12
Julkaisija: Trafi

Kuorma-autonkuljettajien ammattipätevyyden siirtymäaika päättyy 10.9.2014 ja suurimmalla osalla kuljettajista ammattipätevyys onkin jo taskussa. Kaikilta ammattipätevyyden alaisia ajoja kuorma-autolla suorittavilta vaaditaan jatkossa ammattipätevyyden ylläpitoa eli viiden päivän ammattipätevyyden jatkokoulutuksen suorittamista viiden vuoden välein.

Ammattipätevyyden jatkokoulutuksen suorittamisessa oli viiden vuoden siirtymäaika, joka päättyy siis syyskuun alkupuolella. Jos koulutusta ei ole tuohon päivään mennessä suorittanut, niin ajo-oikeus kuljettaa kuorma-autoa sinänsä säilyy, mutta ammattipätevyyden alaisia ajoja ei enää saa suorittaa.

Trafin tilastojen mukaan jatkokoulutuksen on suorittanut elokuun loppuun mennessä jo 85 000 kuorma- ja linja-auton kuljettajaa. Ennen ammattimaista ajoa ajavien kuljettajien määrää ei ole näkynyt tilastoissa, mutta Trafi on arvioinut, että heidän määränsä on noin 80 000 -100 000.

Ammattipätevyyskoulutus kannattaa ottaa mahdollisuutena oppia uutta

Ammattipätevyyden jatkokoulutus kannattaa ottaa mahdollisuutena oppia uutta. ”Kannattaakin valita kursseja, jotka syventävät aikaisempaa osaamista tai perehdyttävät uuteen aiheeseen”, vinkkaa yksikönpäällikkö Marko Rajamäki: ”Oman ajotavan pohtiminen ja avoimesti uusien näkökulmien katselu, voi tuoda uutta kokeneimmallekin kuljettajalle.”  

Ammattipätevyyskoulutuksen saa räätälöidä pitkälti omien toiveiden mukaan ja koulutuksen aiheet voivat liittyä hyvin laajasti ammattikuljettajan työhön ja elämäntapaan. Koulutuksen tarkoituksena on liikenneturvallisuusnäkökulman lisäksi mm. parantaa työssä viihtyvyyttä ja pidentää työuria. Viidestä koulutuspäivästä yhden koulutuspäivän aihe on ennakoivan ajotavan vahvistavaa koulutusta.

Koulutuksen laatua on välillä vaikea arvioida etukäteen, mutta jotain mahdollisuuksia kollegoiden suosittelujen lisäksikin on. Yrityksen kannattakin miettiä, mikä koulutus olisi hyödyllisintä juuri heidän kuljettajilleen. Trafi julkaisi kesällä ammattipätevyyden jatkosuunnitelmien arvioinnista tutkimuksen, jonka lopusta löytyy listaus mm. laadukkaan koulutuksen tunnusmerkeistä, joita kannatta pohtia koulutusta ostaessa. Pienien kuljetusyrityksien kannattaisi myös yhdistää voimansa koulutusten vertailussa, koulutustarpeen mietinnässä ja mahdollisesti myös räätälöityjen koulutusten suunnittelussa.

Kaikki raskaan liikenteen kuljettajat nyt ammattipätevyyden piirissä

Linja-autonkuljettajilla ammattipätevyyden jatkokoulutus piti olla suoritettuna jo vuosi sitten. Nyt kuorma-autonkuljettajien myötä kaikki Suomen raskaan liikenteen ammatillisia ajoja tekevät kuljettajat kuuluvat ammattipätevyyden piiriin. ”Asenne ratkaisee paljon liikenteessä ja on hienoa, että tieliikenteen ammattilaiset toimivat tässä esimerkkinä muille tienkäyttäjille”, kiittää Rajamäki.

Trafin tarkoituksena on kehittää ammattipätevyyden jatkokoulutusta edelleen, jotta se vastaisi paremmin liikenteen ammattilaisten tarpeita. Koulutusta koskevia ideoita ja palautteita saa mielellään antaa esim. Trafin nettisivujen lomakkeella: www.trafi.fi/ammattipatevyyden_jatkokoulutus

Kuljettajien ammattipätevyys: jatkokoulutusohjelmien opetussuunnitelmien arviointi –tutkimus Trafin tutkimussivuilla: www.trafi.fi/tietopalvelut/julkaisut/2014_tutkimukset/kuljettajien_ammattipatevyys_jatkokoulutusohjelmien_opetussuunnitelmien_arviointi

Ammattikuljettajat saavat tarkistettua omat tietonsa helposti Trafin sähköisistä palveluista: www.trafi.fi/tieliikenne/asiointi/henkiloasiakkaalle/sahkoiset_palvelut/kuljettajatietopalvelut

Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Marko Rajamäki, p. 029 5345 465, marko.rajamaki(at)trafi.fi

Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs