Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Rallimoottori uusiutuu konetekniikan opiskelijoiden käsittelyssa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Rallimoottori uusiutuu konetekniikan opiskelijoiden käsittelyssa

Tiedote.
Julkaistu: 04.04.2016 klo 15:57
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Konetekniikan koulutuksessa työstetään kehitysprojektia riihimäkeläiselle Sarlin Race Teamille. Uudella 3D-skannerilla oikaistaan monta mutkaa ja kurvataan suoraan uusien osien valmistamiseen.

Hämeen ammattikorkeakoulun kansainväliset konetekniikan opiskelijat työstävät kevään aikana mielenkiintoista kehitysprojektia riihimäkeläiselle Sarlin Race Teamille. Projektin aikana ralliauton moottorin lohko mallinnetaan ja suunnitellaan uudelleen niin että lohko voidaan valmistaa alkuperäistä kevyemmästä materiaalista. Samalla siihen voidaan tehdä muita parannuksia. Ennen niin työläs uudelleenmallinnus toteutetaan nyt HAMKin uudella 3D-skannerilla, jolla olemassa oleva lohko skannataan. Näin saadaan erittäin tarkka malli osasta ja päästään suoraan keskittymään olennaiseen asiaan, eli osan muutos- ja parannustarpeiden suunnitteluun ja toteutukseen. Lohkon lisäksi projektissa kehitetään myös moottorin öljypohjaa. 

Kansainvälinen projektitiimi koostuu kolmesta konetekniikan opiskelijasta ja heidän ohjaajistaan. Projektin tiimoilta opinnäytetyötään tekee HAMKin Mechanical Engineering and Production Technology -koulutuksessa opiskeleva Aashis Panth, sekä vaihto-opiskelija David Bongartz. Kolmas tiimin jäsen on vaihto-opiskelija Simon Vandelanotte. Simon ja David opiskelevat HAMKin partnerikoulussa Vives University Collegessa Belgiassa, josta he saapuivat HAMKiin kevääksi vaihto-opintojen tiimoilta. Tiimiä ohjaavat HAMKin opettajat Timo Kärppä ja Adeyinka Abass, joilta molemmilta löytyy monipuolista kokemusta yritysprojekteista ja tutkimushankkeista. 

- HAMK on ostanut 3D-skannerin, jonka avulla on mahdollista skannata osa ja valmistaa se toisesta materiaalista. Tässä tapauksessa yritys halusi testata ralliautossaan osaa, joka on valmistettu alkuperäistä osaa kevyemmästä alumiinista, kuvaa projektia Simon Vandelanotte.

Projekti on ollut innostava ja hyödyllinen, kertovat Aashis Panth sekä David Bongartz: 

- Olemme oppineet paljon. Vaikka meillä ei ollut tästä kokemusta aiemmin, opiskelu ei ole ollut vaikeaa. 3D-skannaus ja uudelleen mallinnus on aivan uudenlaista teknologiaa, joka tulee yleistymään tulevaisuuden valmistusteollisuudessa. On ollut hieno mahdollisuus oppia tätä.

Projektin ohjaaja Timo Kärppä kehuu projektitiimiä: 

- Opiskelijat ovat erittäin sitoutuneita ja motivoituneita tehtävään. 

Hänen mielestään projekti on hyvä esimerkki siitä, miten ammattikorkeakouluopinnoissa teoria ja käytäntö yhdistyvät aitojen yrityksille tehtävien projektien kautta:

- Projekti yhdistää syventävästi ja käytännönläheisesti materiaalinvalintaa, valmistustekniikkaa, materiaalien käyttäytymistä, konseptisuunnittelua, tuotekehitystä ja 3D- teknologian hyödyntämistä koneen suunnittelussa. Opiskelijat opettavat myös oppimiaan asioita, esimerkiksi 3D-skannerin käyttöä, suoraan nuoremmille opiskelijoille. Näin projektista hyötyy myös iso joukko muita konetekniikan opiskelijoita projektitiimin lisäksi.

Lisätietoja:

Timo Kärppä, HAMK, etunimi.sukunimi@hamk.fi

Adeyinka Abass, HAMK, puh. 046 923 1118, etunimi.sukunimi@hamk.fi

 

Kuvateksti picture1.jpg: Projektitiimi tarkastelee skannattua tuotetta läppärin näytöltä. Vasemmalla Simon Vandelanotte, keskellä David Bongartz ja oikealla Aashis Panht.

Kuvateksti picture4_preparing.jpg: Simon ja David valmistelevat skanneria toimintakuntoon.

 

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs