Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Oamkin autolaboratoriossa testataan televisiosta tuttua keksintöä

Oulun ammattikorkeakoulu

Oamkin autolaboratoriossa testataan televisiosta tuttua keksintöä

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2013 klo 09:41
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

Oulun seudun ammattikorkeakoulu (Oamk) toimii helmikuussa Leijonan luola -ohjelmassa nähdyn Waulis Motorsin kehittämän moottorin puolueettomana testaajana. Moottoria on testattu tämän ja viime viikon aikana Oamkin autolaboratoriossa. Yhteistyö Wauliksen kanssa on johtanut myös yhteen opinnäytetyöhön Oamkissa.

Kerimäkeläisyritys saapui Ouluun aina Savosta asti:
– Oamkista löytyvät paras osaaminen ja parhaat laitteet tähän. Olemme olleet hyvin tyytyväisiä osaamisen tasoon, Waulis Motorsin hallituksen puheenjohtaja Tapio Pohjalainen kommentoi testauspaikan valintaa.

Waulis Motorsin kehittämällä menetelmällä polttomoottorin puristussuhdetta voidaan muuttaa niin, että polttoaineen kulutus ja CO2-päästöt vähenevät 30–40 prosenttia ja moottorin teho ja vääntömomentti kasvavat merkittävästi. Menetelmän avulla moottorin hyötysuhde paranee. Toimiessaan kulutusta pienentävä keksintö olisi kullanarvoinen autovalmistajille, sillä vuonna 2020 voimaan astuu EU:n säätämä rajoitus, jonka mukaan keskimäärin yli 95 g/km menevistä CO2-päästöistä on maksettava sakkoa 90 euroa/g/CO2 jokaista valmistettua autoa kohden.

Tähän asti Wauliksella on ollut olemassa keksinnöstään vain teoreettisia laskelmia, joiden todentamiseksi halutaan nyt puolueettomia testituloksia. Tulokset kertovat, miten moottoria pitää vielä jatkokehittää, sekä varmistavat, että kehityksen suunta on oikea.

– Kun saamme riittävän luotettavaa dataa, moottori on tarkoitus saattaa testikäyttöön autoon asennettuna syksyllä. Vielä ei ole tullut vastaan toteutumista estäviä, ylitsepääsemättömiä asioita, Tapio kertoo. Yrityksen suunnitelmissa siintää kaupallisesti toteutettu auto, jossa moottoria hyödynnettäisiin. Tähän pyritään jo ensi vuonna.

– Keksintö on Suomen mittakaavassa merkittävä ja tähän mennessä pisimmälle viety, mitä Oamkin autolaboratorioon on tuotu testattavaksi, laboratorioteknikko Arto Lehtonen Oamkin autolaboratoriosta sanoo. Lähes kahden vuosikymmenen kokemus moottoritekniikan kehittämisestä antaa Oamkille hyvät valmiudet testaustoimintaan.

Marraskuussa kuvatussa Nelosen Leijonan luolassa teollisuusneuvos Jorma Terentjeff sijoitti Waulis Motorsiin 130 000 euroa viiden prosentin omistusoikeutta vastaan. Tapion mukaan neuvottelut jatkuvat vielä, mutta ei ole mitään syytä, miksei sijoitus toteutuisi. Televisionäkyvyys on poikinut myös muuta kiinnostusta keksintöä kohtaan, mikä näkyy muun muassa yrityksen www-sivujen kävijämäärissä.

Euroopan patenttitoimistossa käyneellä keksinnöllä on patentti Suomessa. Muissa maissa patentti pitää saattaa vielä voimaan kansallisesti.

Lisätietoja

Arto Lehtonen, laboratorioteknikko, 010 272 2682, arto.lehtonen@oamk.fi

waulis.com

Kuvateksti: Moottorin testausta seuraamassa olivat Juha Turtiainen Savonlinnan yrityspalveluista, Arto Lehtonen Oamkin autolaboratoriosta, keksijä Aulis Pohjalainen ja Tapio Pohjalainen Waulis Motorsista sekä opiskelija Ray Färm. Kuva: Oamkin Viestintäpalvelut.

Liitetiedostot

Oulun seudun ammattikorkeakoulusta (Oamk) valmistuu aitoja ja osaavia ammattilaisia työelämän tarpeisiin. Meillä on noin 9 000 opiskelijaa ja 800 työntekijää. Toimimme Oulussa, Oulaisissa ja Raahessa. Lisäksi projektiluonteista toimintaa on useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs