Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Nytt test: Val av vinterdäck avgörande för säkerheten även vid fyrhjulsdrift

Folksam

Nytt test: Val av vinterdäck avgörande för säkerheten även vid fyrhjulsdrift

Pressmeddelande.
Publicerad: 07.03.2016 kl. 08:00
Utgivare: Folksam

Bilar med fyrhjulsdrift har klart bättre framkomlighet än bilar med tvåhjulsdrift. Men vid hård inbromsning spelar fyrhjulsdrift eller tvåhjulsdrift ingen roll, då är det hastighet och val av vinterdäck som är viktigast för säkerheten. Det visar ett nytt test* från Folksam. 

Folksam har genomfört ett nytt test för att mäta skillnaden mellan fyrhjulsdrift och tvåhjulsdrift. Det gjordes på en inomhusbana av blank is där en fyrhjulsdriven Volvo V60 jämfördes med den tvåhjulsdrivna versionen av samma bil och med tre olika typer av vinterdäck: dubbat av premium- och budgetmärke, samt odubbat av premiummärke. Resultatet visar att fyrhjulsdrift alltid är bättre än tvåhjulsdrift när det gäller framkomlighet. På is var fyrhjulsdrift ända upp till tre gånger bättre beroende val av vinterdäck.

Men ökad framkomlighet med fyrhjulsdrift kan också slå tillbaka. Förra året visade en studie från Folksam att fyrhjulsdrivna bilar har precis samma olycksrisk som tvåhjulsdrivna bilar, men att fyrhjulsdrivna bilar i större grad hade varit inblandade i krockar i högre hastigheter. En av anledningarna kan vara att fyrhjulsdrift kan maskera vägförhållanden och att förarna därmed invaggas i en falsk känsla av säkerhet.

Detta syns tydligt i Folksams nya test: fyrhjulsdrivet med dubbade budgetdäck hade något högre framkomlighet än tvåhjulsdrivet med dubbade premiumdäck, men 20 procent längre bromssträcka. Förklaringen är att under inbromsningen spelar fyr- eller tvåhjulsdrift i princip ingen roll – det är däcken och hastigheten som avgör bromssträckan.

– Att välja bil och däck kan vara svårt och för kundernas skull engagerar vi oss i att informera om vad man ska tänka på när det gäller att färdas säkert i trafiken. Som förare av en fyrhjulsdriven bil gäller det att inte underskatta väglaget, och att tänka på att valet av däck har stor betydelse för säkerheten även vid fyrhjulsdrift, säger Matteo Rizzi, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

* Testet genomfördes i januari 2016.

Hela testet med rapport och bilder: www.folksam.fi/sv/folksam/tester-goda-rad/trafikforskning/fyrhjulsdrift

 

För ytterligare information:
Patrick Holm, Chef, Distribution & Marknadsföring, Folksam Skadeförsäkring, telefon +358 50 595 2743

Matteo Rizzi, trafiksäkerhetsforskare Folksam Sverige, telefon +46708-31 61 19

Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam Sverige, telefon +46708-31 62 86

Folksam Skadeförsäkring Ab är en del av svenska Folksam Sak koncernen. Vi erbjuder ett heltäckande försäkringsskydd, både frivilliga och lagstadgade skadeförsäkringar åt privat- och företagskunder samt lantbruk. Vår vision är att människor ska känna sig trygga i en hållbar värld. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs