Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Nissan Motor och Nissan Arc utvecklar ny analysmetod för att öka kapaciteten för litiumjonbatterier

Nissan Nordic Europe Oy -Sverige

Nissan Motor och Nissan Arc utvecklar ny analysmetod för att öka kapaciteten för litiumjonbatterier

Pressmeddelande.
Publicerad: 19.05.2016 kl. 13:52
Utgivare: Nissan Nordic Europe Oy -Sverige

 

 

Nissan Motor Co., Ltd. och Nissan Arc Ltd. meddelar att de tillsammans ska utveckla en atomanalysmetod, som ska bidra till öka prestandan hos litiumjonbatterier och därmed på sikt också räckvidden för elbilar med noll utsläpp.

Genombrottet är resultatet av en gemensam satsning på forskning och utveckling mellan Nissan Arc Ltd. (ett dotterbolag till Nissan), Tohoku University, National Institute for Materials Science (NIMS) och Japan Synchrotron Radiation Research Institute (JASRI).

Analysen undersöker strukturen hos amorft kiselmonoxid (SiO), som allmänt betraktas som nyckeln till att öka kapaciteten hos av nästa generation litiumjonbatterier (Li-ion), Metoden gör att forskare kan få en bättre förståelse för elektrodstrukturen under laddningscykler.

Kisel (Si) har förmåga att binda större mängder av litium jämfört med vanliga kolbaserade material, men i kristallin form har den en struktur som försämras under laddningscykler, vilket i slutändan påverkar prestandan.  Men amorft SiO är resistent mot denna försämringsreaktion. 

Dess basstruktur har varit okänd och gjort det svårt att massproducera. Den nya metodiken gör emellertid att man får en exakt förståelse för den amorfa strukturen hos SiO, baserad på en kombination av strukturanalyser och datorsimuleringar.

Atomstrukturen hos SiO ansågs var inhomogen, vilket gjorde att dess exakta amotarrangemang var föremål för debatt. De nya forskningsresultaten visar att dess struktur möjliggör lagring av större antal Li-joner, vilket i sin tur leder till bättre batterprestanda.

“Upptäckten av denna nya analysmetod är av största vikt för att utveckla nästa generation av litiumjonbatterier med hög kapacitet. Det kommer utan tvekan att bli en av våra kärnteknologier. Användningen av den här analysmetoden i vårt kommande forskning- och utvecklingsarbete kommer med säkerhet att öka räckvidden för våra noll-utsläppsbilar i framtiden,” säger Takao Asami, Senior Vice President hos Nissan Motor Co., Ltd. och President hos Nissan Arc Ltd.

Daniele Schillaci, Executive Vice President hos Nissan Motor Co., Ltd., Global Sales & Marketing med ansvar för bland annat noll-utsläppsbilar och batterier, sade att den här utvecklingen är ännu ett bevis på Nissans engagemang när det gäller innovation inom avancerade teknologier.

“Nissan testar ett brett utbud av olika energikällor för morgondagens bilar och vår uppgift är att fortsätta investera i flera olika teknologier och intelligent mobilitet,” sade Daniele Schillaci.

Denna pressrelease har publicerats online i den engelska, multidisciplinära vetenskapliga tidskriften “Nature Communications,” den 13 maj 2016.

 

 

###

 

 

Bilagor

Om NISSAN EUROPE

Bland alla utomeuropeiska tillverkare hör Nissan till dem som har den mest omfattande närvaron på den europeiska marknaden. Företaget har fler än 17 600 anställda i sin europeiska verksamhet inom konstruktion, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Vid Nissans anläggningar i Storbritannien, Spanien och Ryssland tillverkades förra året fler än 675 000 bilar, som t.ex. mini-MPVs, prisbelönta crossovers, SUV:ar, transportfordon samt Nissan LEAF, världens mest sålda elbil där 96 % av kunderna gärna rekommenderar bilen till vänner. I dag erbjuder Nissan 23 innovativa produkter på den europeiska marknaden under varumärkena Nissan och Datsun.

Nissan Nordic Europe Ltd. är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter ca. 185 anställda. Huvudkontoret ligger i Esbo, Finland. www.newsroom.nissan-europe.com/se, http://www.nissan.se/

Följ oss på: facebook.com/NissanSverige, twitter.com/NissanSverige, youtube.com/NissanSverige

För mer information, vänligen kontakta:
Alexandra Österplan
+46(0)706934751
aosterplan@nissan-europe.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs