Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Museoajoneuvoja rekisterissä yli 32 000

Trafi

Museoajoneuvoja rekisterissä yli 32 000

Tiedote.
Julkaistu: 09.06.2011 klo 13:00
Julkaisija: Trafi

Museoajoneuvojen määrä on viime vuosina kasvanut vuosittain noin 6 prosenttia selviää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastoista. Vuoden 2010 lopussa museoajoneuvoja oli rekisteröity 32 147 ja niiden keski-ikä 45,1 vuotta. Liikennekäytössä niitä oli 31 887.

Vuoden 2010 lopussa vanhin liikennekäytössä oleva henkilöauto on ajoneuvoliikennerekisterin mukaan otettu käyttöön vuonna 1900. Vuonna 1920 tai aikaisemmin käyttöönotettuja ajoneuvoja oli vuodenvaihteessa liikenteessä 46, joista henkilöautoja oli 30, moottoripyöriä 10, traktoreita 4 sekä paketti- ja kuorma-autoja molempia yksi. Rekisterin mukaan vuosien 1921-1940 välisenä aikana käyttöönotettuja ajoneuvoja oli liikenteessä hieman yli 1 700.

Kaikissa rekisterissä olevista ajoneuvoista museoajoneuvojen osuus oli 0,6 prosenttia. Moottoripyöristä museopyörien osuus oli 4,9 prosenttia.

Kansallinen museoajoneuvopäivä 11.6.2011

Valtakunnallista museoajoneuvopäivää vietetään 11.6.2011. Päivän ideana on saada laajasti näkyville vanhoja ajoneuvoja ja niiden harrastamista sekä välittää tietoja ja tunnelmia suomalaisen ajoneuvoliikenteen historiasta. Lisätietoja päivästä löytyy Mobilian sivuilta osoitteesta www.mobilia.fi.

Museoajoneuvolla tiukat kriteerit

Ajoneuvo hyväksytään katsastuksessa museoajoneuvoksi museoajoneuvojärjestön tarkastajien lausunnon perusteella. Katsastuksessa hyväksymisen edellytyksenä on, että ajoneuvolain vaatimukset täyttyvät.

Museoajoneuvon valmistusvuoden päättymisestä on oltava kulunut vähintään 30 vuotta. Museoajoneuvon tulee olla rakenteeltaan ja ulkoasultaan mahdollisimman tarkasti säilytetty sellaisena tai entistetty sellaiseksi kuin se oli valmistuttuaan. Joitain liikenneturvallisuutta parantavia muutoksia, kuten turvavyöt, voidaan hyväksyä.

Valtakunnallinen museoajoneuvojärjestö tarkastaa museoajoneuvoksi rekisteröitävän ajoneu¬von. Tietoja järjestöistä löytyy mm. Trafin nettisivuilta www.trafi.fi/museorekisterointi.

Omistushistoriaselvitys kertoo ajoneuvon historian

Yli 30-vuotiaasta ajoneuvosta voi museoajoneuvokatsastusta varten tilata Trafista omistushistoriaselvityksen. Selvitys kertoo ajoneuvon rekisteröintihistorian, kuten kaikki aikaisemmat omistajat ja haltijat sekä rekisteritunnukset vuodesta 1966 lähtien. Lisätietoja www.trafi.fi/asiakirjapalvelu.

Museoajoneuvoksi rekisteröinti

Ajoneuvo pitää rekisteröinti- tai muutoskatsastaa ennen kuin se merkitään rekisteriin museoajoneuvona. Lopullisen päätöksen ajoneuvon rekisteröinnistä museoajoneuvoksi tekee katsastaja. Museoajoneuvolle voi halutessaan saada mustapohjaiset kilvet.

Määräaikaiskatsastuksen alaiset museoajoneuvot on katsastettava kahden vuoden välein kesäkuun loppuun mennessä. Ennen vuotta 1960 käyttöönotetut ajoneuvot tulee katsastaa neljän vuoden välein. Määräaikaiskatsastuksessa tarkastetaan, että ajoneuvo edelleen täyttää museoajoneuvon vaatimukset.

Museoajoneuvolle voi ottaa museoajoneuvovakuutuksen, jolloin sillä saa ajaa enintään 30 vuorokautena vuodessa. Museoajoneuvo on vapautettu ajoneuvoverosta.


Lisätietoja
Tarkastusinsinööri Tuomas Peltokangas, puh. 020 618 5523, tuomas.peltokangas(at)trafi.fi
Tilastot: ylitarkastaja Pasi Kilpelä, puh. 020 618 6053, pasi.kilpela(at)trafi.fi

Liitetiedostot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, vastaa sen sääntely- ja valvontatehtävistä sekä edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs