Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Moottorikelkkailun lupien hinnat nousevat valtion alueilla

Metsähallitus

Moottorikelkkailun lupien hinnat nousevat valtion alueilla

Tiedote.
Julkaistu: 29.12.2015 klo 07:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallituksen myymien uralupien hinnat nousevat vuodenvaihteessa noin 50 prosentilla. Hinnat nousevat, koska uraluvista saadut tulot eivät ole riittäneet maastoliikenteen järjestämiseen turvallisesti Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla. Ympäristöministeriö vahvisti uralupien uudet hinnat maksuasetuksessaan.

Uralupien hintoihin ei ole tehty yleiskorotuksia kymmeneen vuoteen, vaikka kustannukset ovat nousseet voimakkaasti. 

Metsähallitukselle ei ole osoitettu varoja urien ylläpitoon valtion budjetista. Uria on ylläpidetty työllisyys- ja erillisrahoituksilla, joita Metsähallituksella ei ole käytettävissä. Uralupatulot on lain mukaan osoitettu ja riittävät vain uralupien toimittamiseen tarkoitettuihin kuluihin tulojen vähäisyyden vuoksi. Moottorikelkkailu on Metsähallituslain mukaan maksutonta paikkakuntalaisille, eikä tästä pääkäyttäjäryhmästä kerry lupatuloja maastoliikenteen järjestämiseen. 

Ympäristöministeriön vahvistama uusi maksuasetus on pyrkimys saada maastoliikennejärjestelyt parempaan kuntoon.

Uralupien hintojen nousut:

  • Vuoden 2016 alusta vuorokauden uralupa nousee yhdeksästä eurosta 15 euroon,
  • viikon uralupa 20 eurosta 30 euroon
  • kausilupa 34 eurosta 50 euroon.
  • Uutuutena maksuasetus määrittelee kolmen tunnin uraluvan muun muassa moottorikelkkamatkailun tarpeita varten. Sen hinta on yhdeksän euroa.

Myös urien ulkopuolisten maastoliikennelupien käsittelymaksut kallistuvat:

  • Käsittelymaksu 50 €/ lupa. (entinen oli 40 euroa)
  • Jos asiakas ostaa samassa yhteydessä uraluvan koko kaudelle, maastoliikenneluvasta peritään alennettu käsittelymaksu 25 €. (entinen oli 20 euroa)
  • Jos päätös sisältää tarkempaa viranomaisharkintaa, peritään yhteensä 100 euron käsittelymaksu. (entinen oli 80 euroa)

”Tavoitteenamme on saada maastoliikenneasiat valtion alueilla vähitellen paremmalle tasolle. Tähän tarvitaan yhteistyötä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa”, erikoissuunnittelija Hannaleena Mäki-Petäys Metsähallituksen luonto- ja eräpalveluista sanoo.

Monet urista toimivat siirtymisurina reittien välillä, ja ovat tärkeitä myös matkailutoiminnan ja yrittäjien kannalta.

Metsähallitus käynnistää maastoliikenteen kehittämishankkeen vuoden 2016 alusta. Kaikista huonokuntoisimpia uria joudutaan myös lakkauttamaan, koska Metsähallitus ei pysty enää ylläpitämään kaikkia uria turvallisina kelkkailijoille. Osa valtion alueilla kulkevista urista on kuntien ja kelkkakerhojen ylläpitämiä, ja näiden urien kunto on keskimääräisesti parempi.

Maastoliikenne vaatii aina maanomistajan luvan. Valtion alueilla se on järjestetty perustamalla maastoliikenneuria, joihin voi ostaa uraluvan. Virallisiksi maastoliikenneväyliksi hyväksytyillä reiteillä liikennöinti on ilmaista.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Hannaleena Mäki-Petäys, 040 579 2171

Luontopalvelujen hoidossa ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja valtion retkeilyalueet sekä Lapin 12 laajaa erämaa-aluetta ja suurin osa Suomen yleisistä vesialueista. Tuotamme peruspalvelut retkeilijöille, kalastajille ja metsästäjille, jotta luonto on kaikille helppo ja innostava retkikohde.

Tutustu kohteisiimme:

Luontoon.fi ja Eräluvat.fi

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs