Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Liikenteen itsemurhia voidaan ehkäistä

Trafi

Liikenteen itsemurhia voidaan ehkäistä

Tiedote.
Julkaistu: 19.09.2016 klo 12:32
Julkaisija: Trafi

Liikenteen itsemurhista noin kaksi kolmasosaa tapahtuu raideliikenteessä ja yksi kolmasosa tieliikenteessä selviää Trafin, liikenne- ja viestintäministeriön, Liikenneviraston ja Liikenneturvan uudesta selvityksestä. Itsemurhien ehkäisytyössä keskeistä on yhteinen tahtotila, eri toimijoiden yhteistyö ja monipuoliset toimenpiteet. Tieliikenteen itsemurhien ehkäisyssä  myös ajoterveyden arviointi nousee mukaan yhtenä keinona.

Suomessa tehtiin vuonna 2014 yhteensä 789 itsemurhaa, joista noin 10 % tapahtui liikenteessä.  Kaikkien itsemurhien määrä on laskenut vuosituhannen alusta noin kolmanneksen, mutta liikenteen itsemurhissa ei vastaavaa kehitystä ole havaittavissa. Nyt julkaistun selvityksen tavoitteena oli muodostaa yleiskuva tie- ja raideliikenteen itsemurhiin liittyvistä tekijöistä ja jatkotutkimustarpeista.

Itsemurhaonnettomuudessa on usein mukana myös sivullisia

Raideliikenteessä itsemurhaonnettomuudet ovat yleensä junan alle jäämisiä ja tieliikenteessä useimmiten törmäyksiä raskaaseen ajoneuvoon. Molemmissa tapauksissa osallisena on myös sivullisia, ajoneuvon, junan- tai metronkuljettajia, joille törmäyksellä on vaikutuksensa. 

Ehkäisytyön avaimina laaja yhteistyö ja monipuoliset keinot

Tieliikenteessä itsemurhan tehneellä on usein erilaisia, elämän hallintaan liittyviä ongelmia. Esimeriksi päihteiden käyttö sekä mielenterveys- ja ihmissuhdeongelmat ovat yleisiä. Taustat ovat samankaltaisia kuin itsemurhan tehneillä yleisesti. 

Liikenteen itsemurhien, kuten myös muiden itsemurhien ehkäisyssä keskeistä on tunnistaa itsemurhavaarassa olevat henkilöt ja ohjata heidät asianmukaiseen hoitoon riittävän ajoissa. Masennuksen ja päihdeongelmien hoito on tärkeää, kuten myös läheisten ja yhteiskunnan tuki sekä helposti saatava kriisiapu.Samassa yhteydessä tulisi hoitavien lääkärien huomioida myös potilaansa kyky toimia turvallisesti ajoneuvon kuljettajana. Tätä seikkaa korostetaan myös Trafin uusissa lääkäreille suunnatuissa ajoterveysohjeissa. 

Niin ikään rakenteellisilla toimenpiteillä, kuten esimerkiksi raiteiden aitaamisella asemien läheisyydessä ja ajosuunnat erottavien keskikaiteiden rakentamisella maanteille, on oma merkityksensä liikenteen itsemurhien ehkäisyssä.   

”Mikään yksittäinen toimenpide ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitaan laaja-alaista eri toimijoiden yhteistyötä ja useita erityyppisiä toimenpiteitä. Tärkeää on muistaa, että itsemurhavaarassa olevan henkilön tunnistamisen ja hoitoonohjauksen voi tehdä kuka tahansa, niin viran puolesta asiaa hoitava kuin sivullinenkin”, painottaa Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

Inkeri Parkkari esitteli selvityksen tuloksia kansainvälisessä Safety 2016 -konferenssissa Tampereella tänään 19.9.2016.

 

Lisätietoja

Tie- ja raideliikenteen itsemurhat
-esiselvityksen teki Sito Oy.  

Trafin ajoterveysohjeet lääkäreille

johtava asiantuntija Inkeri Parkkari, p. 029 5347 089, inkeri.parkkari(at)trafi.fi, Twitterissä @InkeriParkkari (tieliikenne)

johtava asiantuntija Kirsi Pajunen, p. 029 5346 830, kirsi.pajunen(at)trafi.fi, Twitterissä @KirsiPajunen (raideliikenne)

Trafi on liikenteen viranomainen ja liikennealan vahva asiantuntija, joka toimii rohkeasti vastuullisen liikenteen puolesta. www.trafi.fi, twitter.com/Trafi_Finlandfacebook.com/Trafi.Finland, instagram.com/trafi_finland/

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs