Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Kolmannes moottoripyöristä liian meluisia

Trafi

Kolmannes moottoripyöristä liian meluisia

Tiedote.
Julkaistu: 01.09.2011 klo 10:29
Julkaisija: Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi osallistui Liikkuvan poliisin 26.8.2011 järjestämään liikenteen valvontaan, jossa keskityttiin erityisesti moottoripyörien ja mopojen melujen valvontaan. Reilusti yli puoleen valvontaiskussa mitatuista moottoripyöristä oli vaihdettu alkuperäistä kovaäänisempi pakoputkisto ja kolmannes ylitti melurajat paikallaan tehtävässä valvontamittauksessa. Useista moottoripyöristä oli myös poistettu katalysaattori, mikä lisää huomattavasti niiden päästöjä.

Valvonnan tavoitteena oli saada tietoa vaatimusten vastaisten moottoripyörien ja mopojen määrästä. Päivän aikana mitattiin yli viidenkymmenen moottoripyörän melut Helsingin sisääntuloväylillä sekä mopoja Tikkurilan alueella.

Melurajojen rikkominen usein tietoista

Liian kovia meluja mitattiin pääsääntöisesti muista kuin matkamoottoripyöristä. Muuten äänenvaimennuksen puutteita oli kaiken ikäisillä kuljettajilla sukupuoleen tai kalustotyyppiin katsomatta.

Monet motoristit olivat täysin tietoisia siitä, ettei heidän ajoneuvonsa ollut tieliikennekunnossa melujen osalta. Moni perusteli oman pyörän kuntoa muiden pyörien vielä kovemmilla meluilla.

Uudet motoristit eivät tunne säädöksiä

Jotkut juuri harrastuksen aloittaneet eivät olleet lainkaan tietoisia moottoripyörän rakentelua koskevista säädöksistä. He uskoivat edellisen omistajan tai liikkeen tekemien muutosten olevan säädöstenmukaisia, koska monien muiden pyöriin on tehty vastaavia muutoksia tai koska pyörä oli ostettu moottoripyöräliikkeestä.

Moni moottoripyöräilijä uskoi pyöränsä täyttävän meluvaatimukset, koska pyörä oli aiemmin kesällä mitattu moottoriradalla. Moottoriradoilla käytössä olevat melurajat ja mittauskierrosluku poikkeavat tieliikennesäädöksistä, eivätkä mittaukset ole tämän takia vertailukelpoisia.

Moottoripyörien meluvaatimukset

Moottoripyörien meluja koskevat vaatimukset lyhyesti:

• pakoputken muutos pitää muutoskatsastaa, jos vaihdettava äänenvaimennin ei ole kyseiseen ajoneuvoon tyyppihyväksytty

• pakokaasupäästöiltään Euro2 ja uudempiin moottoripyöriin (yleisesti vuodesta 2004 alkaen käyttöönotettuihin) saa vaihtaa ainoastaan kyseiseen malliin tyyppihyväksytyn äänenvaimentimen

• 0,5 m etäisyydeltä pakoputken päästä ja puolella huipputehon kierrosluvusta mitattuna moottoripyörän melu saa olla enintään:

- valmistajankilven arvo +5 dB

- EY-tyyppihyväksymättömissä vuonna 1992 käyttöönotetuissa ja uudemmissa 103 dB

- ennen vuotta 1992 käyttöönotetuissa 106 dB

Lisätietoa muutoskatsastuksista ja niiden hinnoista saa katsastustoimipaikoilta.

Lisätietoja

ylitarkastaja Otto Lahti, puh. 020 618 5259, otto.lahti(at)trafi.fi

tarkastusinsinööri Tuomas Peltokangas, puh. 020 618 5523, tuomas.peltokangas(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs