Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Jo 250 miljoonaa Boschin moottorinohjausyksikköä

Robert Bosch Oy

Jo 250 miljoonaa Boschin moottorinohjausyksikköä

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2011 klo 12:34
Julkaisija: Robert Bosch Oy

  • Ensimmäinen digitaalitekniikkaan perustuva moottorinohjausjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1979
  • Sähkötekniikka mahdollistaa palamisprosessien tarkan valvonnan
  • Tärkeä virstanpylväs saavutetaan pian Salzgitterin tuotantolaitoksessa

 

Lokakuussa menestyksekäs Bosch-tuote juhlii erään tavoitteen täyttymistä: ajoneuvojärjestelmien toimittaja valmistaa 250. miljoonannen elektronisen moottorinohjausyksikkönsä Salzgitterissä. Nykyaikaisiin diesel- ja bensiinimoottoreihin tarkoitettu digitaalinen ohjausyksikkö varmistaa, että oikea määrä polttoainetta suihkutetaan sylinteriin oikealla hetkellä. Bosch julkisti vuonna 1979 ensimmäisen sukupolven moottorinohjausjärjestelmänsä, joka oli tarkoitettu kuusisylinteristä BMW 732i:tä varten. Kaikki Boschin nykyiset ja tulevat moottorinohjausyksiköt perustuvat yhä tähän Motronic-nimellä tunnettuun järjestelmään. Motronic-järjestelmässä polttoaineen suihkutusta voitiin ohjata tarkasti ensimmäistä kertaa. Kipinäsytytysmoottoreissa suihkutusta ja sytytystä voitiin hallita digitaalisessa järjestelmässä yhdellä kertaa. Kipinäsytytysmoottorien ME(D)17 -ohjausjärjestelmä ja dieselmoottorien EDC17 -ohjausjärjestelmä on testattu perusteellisesti, jopa miljoonia kertoja, ja niitä käyttävät moottorit ovat luotettavia, taloudellisia ja puhtaita. Vuonna 2011 Boschin tavoitteena on valmistaa 25 miljoonaa moottorinohjausjärjestelmää maailmanlaajuisesti.


Lisäominaisuuksien yleistyvä integrointi

Vuodesta 2005 alkaen ME(D)17 ja EDC17 ovat toimineet samassa laitteistoympäristössä. Niiden ohjelmistoja voidaan muokata asiakkaiden yksilöllisten vaatimusten ja eri markkinasegmenttien tarpeiden mukaan. Yhteispaineruiskutusta käyttävissä dieselmoottoreissa EDC17 säätää annostelun aloituksen, määrän, paineen, ruiskutusajat ja ilma-polttoaineseoksen tarkasti vaatimusten mukaisesti. Kerrossyöttömenetelmässä ME(D)17 käyttää ilma-polttoaineseoksen parantamiseen bensiinin suorasuihkutusta, joten polttoaineen kulutus pienenee ja hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 15 prosenttia. Käytettäessä turboahdinta järjestelmä mahdollistaa moottorien tehon pienentämisen, mikä puolestaan pienentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä entisestään – moottorin suorituskyvyn kärsimättä.

Tehokkaan 32-bittisen piirisarjan ansiosta moottorinohjausjärjestelmään voidaan integroida useita ominaisuuksia. Integroitavia ominaisuuksia ovat esimerkiksi turboahtimien ahdinpaineen ohjaus, VCT-ohjaus, pakokaasujen puhdistusjärjestelmät, nopeuden ohjaus ajoneuvon vakionopeudensäätimen kautta, elektroninen ajonesto ja OBD. Myös erilaista ajoturvallisuutta parantavat turvajärjestelmät, kuten luistonesto ja ESP®-ajonvakautusjärjestelmä, voivat vaikuttaa moottorinohjaukseen. Motronic voidaan mukauttaa tukemaan myös vaihtoehtoisia polttoaineita. Koska Motronic on kahden polttoaineen ohjausyksikkö, se tukee sytytysmoottoreita, jotka mahdollistavat vaihtoehtoisesti sekä maakaasun että bensiinin käytön. FlexFuel-ominaisuus mahdollistaa moottorin käytön erilaisilla bensiinin ja etanolin seoksilla – aina puhtaasta bensiinistä puhtaaseen etanoliin.


Tulevaisuudessakin luotettava ohjausympäristö

”Nyt ja tulevaisuudessa Boschin moottorinohjausyksiköt suunnitellaan pienentämään pakokaasupäästöjä niin diesel- kuin bensiinimoottoreissa”, sanoo Diesel Systems -toimialan johtoryhmän jäsen Markus Heyn, jonka vastuualueena ovat henkilöautot. Gasoline Systems -toimialan johtaja Rolf Bulander puolestaan toteaa: ”Tämän myös tulevaisuudessa luotettavan moottorinohjausympäristön avulla voimme integroida uusia ominaisuuksia sekä nykyisiin että tulevaisuudessa valmistettaviin hybridiajoneuvoihin.” Tällä hetkellä Bosch valmistaa moottorinohjausyksiköitä kymmenessä toimipaikassa eri puolilla maailmaa: Salzgitterissa (Saksa) sijaitsevan päätuotantolaitoksen lisäksi esimerkiksi Hatvanissa (Brasilia), Juarezissa (Meksiko) ja Souzhoussa (Kiina).

 

Lisätietoja: Robert Bosch Oy, Hanna Räisänen, p. 010 480 8225, hanna.raeisaenen@fi.bosch.com

Liitetiedostot

Ajoneuvotekniikka on Bosch-konsernin suurin liiketoimintasektori. Vuonna 2010 sektorin liikevaihto oli 28,1 miljardia euroa, joka on 59 prosenttia koko Bosch-konsernin liikevaihdosta. Näin ollen Bosch-konserni on yksi maailman johtavista ajoneuvotekniikan toimittajista. Ajoneuvotekniikan sektorilla työskentelee eri puolilla maailmaa noin 167 000 henkilöä seitsemällä eri liiketoiminta-alueella: sisäisten polttomoottoreiden suihkutustekniikka, voimansiirron oheislaitteet, vaihtoehtoiset ajokonseptit, aktiiviset ja passiiviset turvajärjestelmät, apu- ja mukavuusominaisuudet, ajoneuvon tietojärjestelmät sekä AA (automotive aftermarket) -palvelut ja -tekniikat. Boschin innovaatioita ovat esimerkiksi elektroninen moottorinohjausjärjestelmä, ESP®-liukkaudenestojärjestelmä ja dieselmoottorien yhteispaineruiskutustekniikka. Boschin ajoneuvotekniikkasektorin liikevaihdoksi vuonna 2011 ennustetaan noin 30:tä miljardia euroa, ja sen palveluksessa arvioidaan vuoden loppuun mennessä työskentelevän 177 000 henkilöä. Bosch-konserni on maailman johtavia teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittajia. Ajoneuvotekniikkaa, kulutustarvikkeita sekä rakennusteknisiä tuotteita valmistavan konsernin vuoden 2010 liikevaihto oli alustavien lukujen mukaan 47,3 miljardia euroa, ja sen palveluksessa oli noin 283 500 työntekijää. Vuodelle 2011 yhtiö ennustaa yli 50 miljardin euron liikevaihtoa ja odottaa, että työntekijöiden määrä ylittää 300 000 vuoden 2011 loppuun mennessä. Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen runsaat 350 tytäryhtiötä yli 60 maassa. Myynti- ja palveluyhteistyökumppanit mukaan lukien Bosch on edustettuna noin 150 maassa. Maailmanlaajuinen kehitys-, tuotanto- ja myyntiverkosto on Boschin jatkuvan kasvun perusta. Bosch käytti vuonna 2010 tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan 3,8 miljardia euroa ja teki maailmanlaajuisesti yli 3 800 patenttihakemusta. Tuotteidensa ja palvelujensa avulla Bosch parantaa elämänlaatua ja tarjoaa innovatiivisia ja hyödyllisiä ratkaisuja. Lisätietoja: www.bosch.fi, www.bosch-press.com ja www.125.bosch.com.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs