Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Avoin data mahdollistaa uutta tekemistä ja innovointia

Trafi

Avoin data mahdollistaa uutta tekemistä ja innovointia

Tiedote.
Julkaistu: 19.06.2014 klo 09:03
Julkaisija: Trafi

Trafi avasi ITS-konferenssin alla avoimen datan pilottiversion ajoneuvojen teknisistä tiedoista kaikkien käyttöön. ”Pelkkä viranomaistoiminta on vain murto-osa siitä, mitä potentiaalia säilöttyyn tietoon on sitoutunut”, painottaa Trafin osastonjohtaja Juha Kenraali.

Kenraalin puheenvuoro päättää Trafin ITS-viikon puheenvuorosarjan, jossa älyliikennettä ja tietoa on lähestytty eri näkökulmista. Kaikki puheenvuorot Trafin nettisivuilla www.trafi.fi/tietoa_trafista/ajankohtaista/its_helsinki

Ensimmäisenä ajoneuvotietoja, jatkossa myös muita liikennemuotoja

Tiedon merkitys yhteiskunnassa korostuu tänään enemmän kuin eilen ja huomenna enemmän kuin tänään. Tietoa hyödyntämällä syntyy uutta tekemistä ja innovointia. Kaikille avoinna ja saatavilla oleva tieto synnyttää kokonaan uusia palveluita ja kehittää olemassa olevia tehokkaammiksi. Ainoastaan tekemällä syntyy valmista ja tekemiseen tarvitaan raaka-ainetta!

Trafi avasi tällä viikolla ensimmäiset rekisteritietonsa avoimen datan periaatteen mukaisesti "kaiken kansan" ulottuville. Ensimmäisessä vaiheessa avattiin ajoneuvojen teknistä tietoa. Muita liikennemuotoja seuraa perässä.

Rekisteritiedon avaaminen ei ole täysin ongelmatonta. Tietoon liittyvät henkilötiedot on huomioitava tarkasti. Trafi avaa tietonsa anonymisoidusti. Tämä tarkoittaa, ettei sen paremmin omistajuus- ja haltijatieto kuin ajoneuvon rekisteritunnus tai valmistenumerokaan löydy avatusta aineistosta.

Avoin data kiinnostaa – viranomaisnäkökulmasta superkannattavaa toimintaa

Miksi dataa pitää avata? Kuka siitä hyötyy ja kuka sitä käyttää? Viranomainen haluaa mahdollistaa omissa toiminnoissaan syntyvän tiedon mahdollisimman laajasti. Pelkkä viranomaistoiminta on murto-osa siitä, mitä potentiaalia säilöttyyn tietoon on sitoutunut. Mielenkiintoista on, ettei edes tarvitse etukäteen tietää tai määrittää, mitä ja miten tietoa hyödynnetään. Syntyvät innovaatiot ja työpaikat tulevat olemaan todiste panoksen kannattavuudesta. Viranomaisen näkökulmasta tietojen avaaminen on superkannattavaa toimintaa.

Trafi jatkaa tietojensa avaamista vuoden 2014 loppupuolella ja 2015 aikana. Trafi itse pyrkii hyödyntämään keräämäänsä tietoa liikennejärjestelmän kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Lisäksi Trafi pyrkii hankkimaan ja hyödyntämään myös rekisteritoiminnan ulkopuolelta tulevaa tietoa. Erilaisia tietoja yhdistämällä on mahdollista löytää kokonaan uusia kuvakulmia asioiden tarkasteluun. Tiedon louhiminen, myllääminen ja analysoiminen on saatava arkipäiväistettyä. Hyvä esimerkki tästä on Liikenteen viranomaisten ja yritysten yhteishanke Liikennelabra, jossa syntyneistä palveluista rakentunutta tietoa hankitaan viranomaiselle erilaisten selvityksien materiaaliksi.

Kahden ensimmäisen päivän aikana Trafin julkaisemaa avointa dataa on ladattu jo yli 3000 kertaa.

Trafin uutta avointa dataa löydät verkkosivuiltamme www.trafi.fi/palvelut/avoin_data

Lisätietoja:
osastonjohtaja Juha Kenraali, p. 029  534 7162, juha.kenraali(at)trafi.fi

Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs