Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Autot ja moottoripyörät » Ajoneuvojen ensirekisteröinnit jatkavat laskuaan – pienipäästöisten henkilöautojen osuus noussut

Trafi

Ajoneuvojen ensirekisteröinnit jatkavat laskuaan – pienipäästöisten henkilöautojen osuus noussut

Tiedote.
Julkaistu: 02.01.2014 klo 14:52
Julkaisija: Trafi

Uusia ajoneuvoja rekisteröitiin vuonna 2013 yhteensä 172 043, mikä on 10,3 % edellisvuotista vähemmän, selviää Trafin tilastoista. Ensirekisteröintien lasku kosketti useimpia ajoneuvoluokkia, erityisen rajua lasku oli mopojen ja nelipyörien kohdalla. Vain kuorma-autojen, traktorien ja moottorikelkkojen ensirekisteröintimäärät kasvoivat edellisvuotisesta. Myös pienipäästöisten eli hiilidioksidia alle 120 g/km päästävien henkilöautojen ensirekisteröinnit olivat selvässä kasvussa.

Ajoneuvojen ensirekisteröinnit olivat laskeneet järjestäen kaikissa maakunnissa. Vähiten laskua oli tapahtunut Lapissa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin yhteensä 103 450, mikä on 7,0 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Suosituimpina henkilöautomerkkeinä jatkoivat Volkswagen, Toyota, Skoda, Ford ja Volvo.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien suosio hiipuu – keskimääräiset CO2-päästöt kuitenkin laskeneet huomattavasti

Vaihtoehtoisia käyttövoimia käyttävien autojen ensirekisteröinti-into on hiipunut. Etanolia polttoaineena käyttäviä uusia henkilöautoja rekisteröitiin viime vuonna 402, kun vuotta aikaisemmin ensirekisteröintejä tehtiin kolme kertaa enemmän eli 1 281. Sähkökäyttöisiä henkilöautoja rekisteröitiin vuonna 2013 yhteensä 50, kun niitä edellisvuonna rekisteröitiin 51. Ladattavia hybridihenkilöautoja ensirekisteröitiin 132. Vuonna 2012, jolloin ladattavat hybridit ilmestyivät markkinoille, niitä rekisteröitiin yhteensä 126.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus ensirekisteröidyistä on pieni, mutta tähän asti niiden määrä on kuitenkin kasvanut tasaisesti. ”On valitettavaa, jos vaihtoehtoisten käyttövoimien suosio hiipuu, sillä niiden tulisi olla yhtenä ratkaisuna liikennesektorin ympäristöpäästöjen vähentämiseen. Vaihtoehtoisten käyttövoimien lisääntyminen toisikin nopeaa lisäpotkua CO2-päästöjen vähenemiseen”, toteaa osastonjohtaja Juha Kenraali: ”Positiivista kuitenkin on, että uusien henkilöautojen CO2-päästöt ovat laskeneet hyvää vauhtia ja erityisen ilahduttavaa on, että pienipäästöisimpien henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat kasvaneet reilusti. Jokainen pystyykin omilla valinnoillaan vaikuttamaan yhteisen ympäristökuormituksen vähentämiseen.”

Uusien henkilöautojen CO2-päästöt ovat vähentyneet selvästi vuodentakaisesta. Kaikkien henkilöautojen keskimääräiset CO2-päästöt olivat 132,4 g/km, kun ne vuotta aikaisemmin olivat 139,7 g/km. Bensiinikäyttöisten päästöt laskivat 131,3 g/km edellisvuoden 138,8 g/km ja dieselkäyttöisten 134,7 g/km aikaisemmasta 141,2 g/km.

Pienipäästöisten henkilöautojen ensirekisteröintimäärät ovat kasvaneet huomattavasti. Alle 100 g/km päästäviä ensirekisteröitiin viime vuonna 8 049, mikä on 37,5 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 100-119 g/km päästäviä 27 186 eli 31,2 % enemmän.

Henkilöautojen ensirekisteröinneissä mahdollisuus pieneen nousuun vuonna 2014

Trafi arvioi, että uusia henkilöautoja rekisteröidään alkaneena vuonna noin 110 000 eli lievää nousua viime vuoteen olisi näkyvissä. ”Tämä kuitenkin edellyttää, että taloustilanne paranee jonkin verran, mutta nähtävissä ei siis ole mitään suurta muutosta, joka toisi radikaalin hyppäyksen ensirekisteröinteihin”, summaa Kenraali.

Trafin arvio perustuu sekä pidemmän aikavälin että viime kuukausien rekisteröintimäärien kehitykseen. Talouden epävarmuus tekee ennusteesta haastavan. Yleisen talouden kehityksen suunnasta riippuen ensirekisteröityjen henkilöautojen määrä voi olla viisikin tuhatta autoa tämän hetkistä arviota pienempi tai toisaalta vastaavasti suurempi.

Kuntakohtaiset ensirekisteröintitiedot helposti Trafin uudesta ajoneuvotilastopalvelusta

Trafin uudesta palvelusta löytyvät henkilöautojen kuntakohtaiset ensirekisteröintitiedot sekä kaikkien ajoneuvojen maakuntakohtaiset tiedot vuodesta 2001. Henkilöautojen tietoja voi hakea merkeittäin ja käyttövoimittain. Viime vuoden tiedot päivittyvät kokonaisuudessaan palveluun 10.1.2014. Tällä hetkellä palvelusta löytyvät tiedot marraskuun 2013 loppuun asti.

Trafin ajoneuvotilastot on internetpohjainen tietokantapalvelu, jossa käyttäjä voi tehdä itse tarpeidensa mukaisen tilastopoiminnan. Palvelu sisältää ajoneuvojen ensirekisteröinti- ja kantatietoja. Tiedot saa myös ulos palvelusta jatkokäsittelyä varten. Palvelu on Trafin nettisivuilla osoitteessa www.trafi.fi/palvelut/tilastot/tietokannat

Lisää ensirekisteröintitilastoja Trafin nettisivuilla http://www.trafi.fi/palvelut/tilastot/tieliikenne/ensirekisteroinnit

Lisätietoja:
asiantuntija Karoliina Karvonen, p. 029 534 6846, karoliina.karvonen(at)trafi.fi
osastonjohtaja Juha Kenraali, p. 029 534 7162, 040 557 8903, juha.kenraali(at)trafi.fi

Liitetiedostot

Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs